Piešťany sú v semifinále, v siedmom zápase zvíťazili nad Skalicou 4:1

19.03.2013 Celý región

Piešťany 19. marca (TASR) - Poslednými semifinalistami play off Tipsport extraligy sa stali hokejisti ŠHK 37 Piešťany. V rozhodujúcom siedmom štvrťfinálovom dueli zdolali pred domácim publikom HK 36 Skalica 4:1 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Piešťany sa v semifinále play off extraligy stretnú so Zvolenom.

Úvod rozhodujúcej štvrťfinálovej bitky patril hosťom. Prvú veľkú streleckú príležitosť si v tretej minúte utvoril tretí útok Skalice, Kutálek však sám pred Tomekom zblízka netrafil bránku. V 7. minúte si Záhoráci prvýkrát zahrali presilovku a na jej konci mohol otvoriť skóre Holovič, puk po jeho delovke prešiel Tomekovi pomedzi betóny, no jeden z domácich obrancov ho stihol odpratať spred čiary, skôr než by sa hostia dostali k dorážke. Celkovo v I. tretine chýbalo hre tempo, oba tímy kopili nepresnosti v rozohrávkach a akciám chýbala potrebná iskra. V 13. min upútala Brňákova nahadzovaná strela, na opačnej strane Klejna nedokázal od zadného mantinelu zasunúť puk za Tomeka. Čo sa nepodarilo jemu, úspešne zrealizovali v 18. min domáci hráči. Po vyhratom buly v obrannom pásme Skalice napriahol od modrej čiary Brňák, jeho strelu tečoval pred bránkou Henrich Ručkay a poslal Piešťany do vedenia. O okamžitú odpoveď sa snažil Školiak, Tomek bol na jeho bekhendový pokus pripravený.

Druhú začali domáci hnaní vypredanou arénou aktívnejšie. V 21. minúte pálil z pravého kruhu Saliji, jeho strele vystavil stopku Trenčanov semafor. Následne Holovič hrubou chybou ponúkol šancu J. Ručkayovi, ten ale zoči-voči brankárovi Skalice neuspel. Vzápätí Nemec skúšal zasunúť puk spoza bránky, Trenčanov betón bol na mieste. V 26. minúte dostali domáci možnosť tretíkrát hrať presilovku, no nedali si v nej pozor na najväčšie skalické eso, Školiak kolmicou vysunul do samostatného úniku Pálffyho a ten nešpekuloval a strelou k žŕdke vyrovnal. Hra sa potom vyrovnala a útoky sa prelievali z jednej strany klziska na druhú. V 33. min Šátek hľadal pred bránku Pálffyho, prihrávku si takmer zrazil korčuľou do bránky Škadra. V 38. min sa predral do šance Lažo, no bol faulovaný, rozhodcovia vyriešili situáciu šalamúnsky, keď vylúčili domáceho Brňáka a dvojminútový trest dali aj útočníkovi hostí za filmovanie. Hra 4 na 4 vyhovovala viac "modro-žltým", ktorí si v nej vybojovali opäť tesný náskok. Brániaci Školiak stratil stabilitu, spadol, čo využil našliapnutý Jakub Ručkay a chladnokrvne zavesil pod hornú žŕdku - 2:1. Záver druhého dejstva okorenila ešte šarvátka, v ktorej hrali prím Filip s Kutálkom.

V tretej tretine sa Piešťany zatiahli viac dozadu a čakali na prípadné brejky. V 47. minúte prenikol do rozhodenej obrany Skalice J. Ručkay, namiesto strely ale našiel úplne voľného Peška a ten nemal problém zakončiť do prázdnej bránky - 3:1. Následne mohol zvýšiť náskok Piešťan na tri góly aktívny J. Ručkay, v dobrej šanci mieril nad. Tréneri Skalice reagovali na nepriaznivý vývoj oddychovým časom. Hralo sa však naďalej podľa piešťanských nôt, obrovské tutovky spálili Saliji a Melichárek. Skaličania pôsobili čím ďalej, tým viac bezradne, potrebný tlak si nedokázali utvoriť ani v početnej výhode pri vylúčení Urbana. Naopak, v 56. min mohol vsietiť štvrtý gól Piešťan J. Ručkay, z ľavého kruhu ale švihom prestrelil. Hosťom už nepomohla ani záverečná hra bez brankára, naopak skóre spečatil na 4:1 gólom do prázdnej bránky H. Ručkay. Domáci hokejisti tak po záverečnej siréne mohli spolu s fanúšikmi oslavovať nielen víťazstvo, ale aj historický postup do semifinále.

ŠHK 37 Piešťany - HK 36 Skalica 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) /Konečný stav série: 4:3/
Góly: 18. H. Ručkay (Brňák, Peško), 39. J. Ručkay (Drgoň), 47. Peško (J. Ručkay), 60. H. Ručkay (J. Ručkay, Peško) - 27. Pálffy (Školiak).
Rozhodovali: Baluška, D. Konc - Výleta, Kacej Lukáš,
vylúčení: 5:7,
presilovky: 0:0,
oslabenia: 0:1,
3060 divákov

ŠHK 37 Piešťany: Tomek - Brňák, Škadra, Filip, Drgoň, Hruška, Urban - Saliji, Nemec, Melichárek - H. Ručkay, Peško, J. Ručkay - Chylo, Mertel, Stupka - Šišovský, Toman, Haring

HK 36 Skalica: Trenčan - Kozák, Jankovič, Vyrúbalík, Trška, Barák, Bobček - Pálffy, Školiak, Sloboda - Lažo, Holovič, Klejna - Kutálek, Stieler, Šátek

Hlasy po zápase:

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Skalica začala aktívnejšie a my sme čakali na ich chybu. Na konci prvej tretiny sme dali gól, ktorý nás upokojil, ale v druhej tretine sa podarilo hosťom vyrovnať. Chalani však bojovali ďalej a za rozhodujúci moment považujem náš gól na konci tretiny. V záverečnom dejstve sme dobre bránili. Čakali sme na chyby súpera a gólom do prázdnej brány sa nám podarilo víťazstvo prikrášliť. Postupom do semifinále sa nám splnil sen a verím, že so Zvolenom odohráme vyrovnanú sériu."

Martin Pešout, tréner Skalice: "Zápas sme začali dobre, mali sme viac šancí, ale dostali sme gól po vlastnej chybe. V druhej tretine sa nám podarilo vyrovnať, ale zbytočnými vylúčeniami sme domácim ponúkli šancu ísť do vedenia, ktorú aj využili. V tretej tretine sme sa museli tlačiť dopredu, ale Piešťany dobre bránili a my sme si nedokázali vytvoriť vážnejšiu šancu zdramatizovanie zápasu."

Tomáš Tomek, brankár Piešťan: "Od začiatku stretnutia sme veľmi dobre bránili, chalani celých 60 minút veľmi dobre korčuľovali. Určite nám po psychickej stránke pomohol aj prvý gól. Myslím, si že sme súpera k ničomu vážnemu nepustili. Skalica má najlepší útok v celej súťaži, nám sa ho podarilo eliminovať. Čaká nás teraz Zvolen, musíme sa na neho zodpovedne pripraviť, uvidíme, čo séria prinesie."

Henrich Ručkay, autor dvoch gólov Piešťan: "Sen sa stal skutočnosťou. Siedmy zápas sa už nehrá krásny hokej, treba hrať najmä pozorne v obrane a nám sa to podarilo. Veril som, že dáme nejaký gól, v rozhodúcom čase sa to zlomilo. Keby mi niekto pred štartom sezóny povedal, že budeme hrať v semifinále, tak mu neuverím."

René Školiak, útočník Skalice: "O prehre rozhodlo naše nepremieňanie šancí. Za stavu 1:1 sme boli na koni, dostávali sme domácich pod tlak, chvíľami nevedeli kam skočiť. V tom momente sme však dostali gól, ktorý rozhodol, že domáci išli do šatne s tesným náskokom. Zle sme striedali, okolo mňa prešiel Jakub Ručkay ako rýchlik a skóroval. To nás rozhodilo, nechali sme si strieľať lacné góly po chybách. Za stavu 3:1 sa dostal súpera na koňa a to sa už ťažko otáčalo."
 

Vyberte región